7 podlaží, 325 m² obytné plochy. Londýnský dům ve stylu retro

Date:

Sedmipodlažní rodinný dům s obytnou plochou 325 čtverečních metrů – to možná zní jako překlep. Ve městech, kde se pozemky počítají na čtvereční centimetry, je to ale obvyklé. Patří k nim i Londýn, kde domy široké kolem tří metrů nejsou nic výjimečného a co jim chybí na šířce, dohánějí na výšce.

Skutečnost, že je tento městský rodinný dům v Highgate v Londýně strukturován na sedmi různých podlažích, činí z něj neobvyklé a zároveň velmi zajímavé bydlení. Jeho majitelům – Oliverovi, Amelii a jejich dvěma dětem se zalíbila myšlenka dát starému domu s mnoha nedostatky nový, moderní vzhled. Zároveň ale nechtěli dopustit, aby se prostory staly chladné a neosobní.

Obrátili se na architektonickou společnost LLI Design, která přehodnotila dynamiku všech místností a navrhla přepracování a rekonstrukci domu. Oliver a Amelia vlastnili velkou sbírku starých plakátů a přáli si je vidět po celém domě. Staly se tak výchozím bodem interiérového designu a vytvořily silné grafické a estetické prostředí.

byt v Londýně
Plakáty ze sbírky majitelů citlivě zakomponovaly do jídelny i obývacího pokoje, kde ladí s ostatními doplňky.
Designéři upravili dispozici domu i jednotlivých podlaží tak, aby byl pohyb a vztah mezi místnostmi přirozený. Například přemístili kuchyni. Původně byla ve druhém patře, což nedávalo smysl. Nyní je přestěhována do prvního patra, vedle jídelny, a zároveň je propojena s terasou a zahradou. Stávající schody ve středu domu, které spojují všechna podlaží, byly ponuré a vyměnit je by bylo velmi složité. Původní konstrukci schodiště designéři zrekonstruovali a světlo do něj vnesli vybudováním světlíků v nejvyšším podlaží, jakož i přidáním okna na celou světlou výšku mezi podestami druhého a třetího podlaží.

Přízemí

3D Rendering of large and full Furnished living Room. Computer generated image of a luxurious and modern living room interiors.

Uspořádání přízemí bylo zachováno, ale původní kancelář přepracovali tak, aby se dala používat jako pokoj pro hosty i jako pracovna. Celé domácí kancelářské vybavení – počítač, tiskárna a tonery je schováno v zabudované skříni vyrobené na míru. Z nevyužitého prostoru pod schody vytvořili místo pro odkládání bot.

kuchyně
V nové kuchyni našli designéři také místo na malý koutek s biokozubem, nad kterým je zavěšen pestrobarevný plakát a doplňuje ho pohodlné prodloužené křeslo. Kuchyň je světlá, vzdušná, s elegantním ostrůvkem, který slouží jako pracovní plocha i snídaňové barové sezení.
První patro

Nejvýznamnějším zásahem v dispozici je přemístění kuchyně na první podlaží. Původně byla o patro výše, což bylo dost nepraktické. V zadní části prvního patra se vstupovalo na terasu a zahradu přes dvojici francouzských oken ve zděné stěně. Stěnu i francouzská okna nechali designéři odstranit, čímž se otvor podstatně zvětšil a zaplavil prostor přirozeným světlem.

pr článek

Nejnovější články

Další články autora
HOME

Televizní stolek z masivu vydrží mnoho let a je potěšením při sledování TV

Máte rádi kvalitní vybavení, na které je spolehnutí? Raději...

Nová řada nástěnných ovladačů chytré domácnosti TILE: Kvalita a Elegance pro Váš Domov

V dnešní době, kdy se technologie neustále vyvíjí, hledáme...

Jak si vybrat a ušít záclony do bytu

Při zařizování interiéru je výběr správných záclon důležitým prvkem...

10 tipů, jak rychle a nenáročně změnit starý obývací pokoj na nový

I malé změny v dekorování interiéru dokážou prostor výrazně...